Framsida » Zmarta

Zmarta

Zmarta – väldigt praktiskt

Konsumentkrediter har blivit extremt vanligt förekommande. Så stor är ökningen att vi svenskar i dagsläget lånar mer än någonsin tidigare. Detta gör det särskilt viktigt att se till att man faktiskt får ett så förmånligt lån som möjligt. Annars löper man stor risk att hamna i ett ogynnsamt kreditförhållande. Där de negativa inslagen vida överstiger de positiva. Zmarta har tagit till vara på detta. Genom ett praktiskt gränssnitt kan man mata in hur stort belopp man önskar låna, och hur lång återbetalningsperiod man vill ha. Därefter går de automatiskt igenom tillgängliga banker och kreditinstitut och presenterar de mest förmånliga alternativen. Men, hur skiljer sig Zmarta från övriga liknande tjänster?

Vilka tjänster hittar man hos Zmarta?

Den största nyttan med Zmarta, och även deras främsta ambition, är att vara en heltäckande förmedlare av finansiella tjänster. Deras förmedling av lån omfattar lån från 1000 kronor till 500 000 konor. Återbetalningstiden kan vara mellan 1 och 15 år. Därför är de inte bara inriktade på smålån. Detta gör dem lämpade för att hitta såväl förmånliga traditionella konsumentkreditlån som lån för bil- och båtköp.

Zmarta erbjuder helt kostnadsfritt alternativ för privatlån. Som kund fyller du i en låneansökan och skickar den till Zmarta. Utifrån dina personliga uppgifter genomför Zmarta därefter en sökning bland sina långivare och tar fram x antal låneförslag som du kan välja mellan. Företaget förmedlar privatlån, billån, kreditkort och försäkringar från 24 olika banker och kreditfirmor. Det går att söka upp till 500 000 kronor med en ränta på mellan 3,54 % –18,15 %. Det går även att samla lån till ett enda nytt lån som motsvarar totalbeloppet av dina befintliga lån.

Räntor och avgifter

Då Zmarta är en lånförmedlare så sätts räntor och avgifter utifrån ett flertal faktorer. Inte bara är det avgörande vilken bank eller vilket kreditinstitut som man faktiskt väljer att teckna sitt lån hos, utan även den egna finansiella situationen. Då ränta är ett sätt att kompensera för den risk som det innebär att låna ut pengar, så är det väldigt många saker som man inverka på den slutgiltiga räntan. Men med Zmarta är du mer eller mindre garanterad att faktiskt få ett så förmånligt lån som möjligt.

Vilka kostnader gäller för lån via Zmarta?

Räntan varierar förstås för de lån som förmedlas av Zmarta. För att du ska kunna få en generell bild av typen av lån som erbjuds har vi satt ihop ett exempel utifrån deras lånekalkylator.

Exempel:

Du väljer att låna 50000 kr med en återbetalningstid på 3 år. Snittkostnaden för lånet blir 1658 kr i månaden. Det innebär en total ränta för lånet på 19,37 %. Den totala kostnaden för lånet blir alltså 59688 kr.

Låt oss se vad som händer om du istället väljer att låna 10,000 kr med en återbetalningstid på 1 år: snittkostnaden för lånet blir 888 kr i månaden. Det innebär en ränta på 6,56 %. Den totala kostnaden för lånet blir alltså 10656 kr.

Vilka avgifter tillkommer när du lånar pengar via Zmarta?

Eftersom det är en ”blind” ansökan du skickar in till Zmarta får du inte reda på vilka lånevillkor som gäller förrän du får låneavtalet skickat till dig för underskrift. Först i detta slutskede kan du förhoppningsvis ta reda på vilka extraavgifter som ingår i ditt lån.

Vilka riktar de sig till?

Utöver personer som letar efter förmånliga lån har de ingen särskild målgrupp. Deras förmedlingstjänst går att använda av alla som uppfyller grundläggande lånekrav. Vilka är att man ska vara över 18 år och ofta ha en viss lägsta årsinkomst. Utöver detta så kan i stort sett vem som helst använda sig av Zmarta.

Har de i allmänhet bra omdömen?

Tittar man på de omdömen som är allmänt tillgängliga så har Zmarta väldigt bra renommé. Negativa omdömen lyser i sin frånvaro och sedan verksamheten startades har de ansetts vara pålitliga och kvalitativa. Såväl i sina tjänster som i sitt kundbemötande. Därför kan man bara konstatera att de har bra omdömen och högt förtroende hos sina kunder.

Hur  står sig Zmarta mot andra lån?

Zmarta arbetar med 24 anslutna banker och kreditinstitut i Sverige. Av dessa tillämpar minst fem individuell räntesättning. Minst en lånegivare kräver att du tecknar en försäkring för att få lånet beviljat. Försäkringen innebär ett månatligt påslag på 0,45% av din aktuella låneskuld. Minst fem erbjuder lån utan säkerhet till en ränta som ligger långt över marknadssnittet. 6 erbjuder också kreditkort till varierande årsränta. Minst två erbjuder kredit till konkurrenskraftiga räntenivåer. Låneerbjudandena är många och varierande, vilket delvis talar väl om Zmarta som låneförmedlare. Å andra sidan befinner sig ett flertal av deras samarbetspartners i det sämre skiktet av kreditinstitut som erbjuder lån till räntor långt över marknadssnittet.

Vad säger lagen?

Enligt konsumentkreditlagen ska alla kostnader för ett lån anges tydligt i lånevillkoren. Eftersom Zmarta inte är kreditgivare är det heller inte bolagets ansvar att i förväg informera om lånevillkoren för ditt lån.

Vad säger kunderna?

Zmarta har en bred partnerbas på 24 anslutna banker och kreditgivare. En del av dessa får ganska usla betyg på diverse konsumentsajter. Klagomål om dålig kundservice, oskäliga räntepåslag och dolda avgifter dyker upp på olika håll. Andra är väletablerade aktörer med ett förhållandevis gott rykte bland kunder och låntagare.


Är Zmarta ett bra kreditval?

Zmarta förmedlar definitivt inte marknadens mest förmånliga lån. Flertalet av deras partners erbjuder lån utan säkerhet till skyhöga räntor. Minst tre av bankerna som ingår i Zmartas sökpol har hamnat i blåsväder vid upprepade tillfällen och tvingats betala miljonbelopp i böter. Det sagt är minst en tredjedel av deras partners banker med ett ganska fläckfritt rykte. Det kanske största problemet med konsumentkreditförmedlare som Zmarta är dock att du inte vet vilka lånevillkor som gäller förrän du gör en låneansökan. Hur kommer man runt detta? Ett bra sätt är att göra en egen förundersökning först, ta reda på räntenivåerna för lån hos Zmartas olika partners och jämföra dessa med andra icke anslutna kreditgivare. På så sätt kan du få en tydligare bild av vad Zmarta egentligen förmedlar.

Sammanfattning

Letar du efter ett så förmånligt lån som möjligt, och saknar tiden att granska varje enskild bank eller kreditinstitut. Då ger Zmarta dig ett väldigt praktiskt övertag. Genom att använda deras automatiska jämförelsetjänst får du direkt en lista över tillgängliga långivare. De sorteras även utifrån vilka som ger dig mest förmånlig ränta och lägsta avgifter. Då säkrar du dig själv mot att göra en affär som på sikt blir sämre om vad du hade tänkt dig.;

Referenser

  1. Zmarta.se. Om Zmarta. 26 maj, 2017.
  2. Resume.se. Zmarta låter du vara dum ibland. 9 maj, 2017
  3. Trustpilot.se. Zmarta. 26 maj, 2017.
  4. Mynewsdesk.se. Svenskarna tar allt större konsumtionslån. 8 nov, 2016.

Spara upp till 30000 kr om året genom att jämföra

Hitta rätt lån för dig

Vi jämför alla företag och tar hänsyn till alla avgifter för att visa exakt vad du betalar.

Välj lånebelopp

Välj lånebelopp

Jämför lån

Jämför lån

Ansök om lån

Ansök lån