Framsida » Freedom Finance

Freedom Finance

Sveriges ledande förmedlare av lån

Freedom Finance är en svensk låneförmedlare med verksamhet i Sverige, Tyskland och Finland. Bolaget ingår sedan 2015 i en grupp av varumärken samlade under namnet Zmarta Group som ägs av tyska Bauer Media Group. Vi har tagit en titt på vilka produkter bolaget erbjuder, hur det står sig mot andra låneaktörer och om det verkligen förmedlar marknadens billigaste lån

Vilka produkter erbjuder Freedom Finance?

Freedom Finance marknadsför sig som ” en av Sveriges ledande förmedlare av lån”. Företaget jämför (och förmedlar) privatlån och billån från flera olika banker och kreditfirmor. Du kan även få hjälp med att samla dina lån till ett enda nytt privatlån. Det går att söka upp till 500 000 kronor utan säkerhet via Freedom Finance.

Vilka kostnader gäller för lån via Freedom Finance?

Räntan varierar förstås för de lån som erbjuds via Freedom Finance men den hamnar som regel någonstans mellan 6 och 25 %.

Exempel:

Du väljer att låna lägsta möjliga lånesumma på 5000 kr med en återbetalningstid på 1 år. Snittkostnaden för lånet blir 444 kr i månaden. Det innebär en ränta på 6,56 %. Den totala kostnaden för lånet är 5328 kr.

Låt oss se vad som händer om du istället väljer att låna 250,000 kr med en återbetalningstid på 10 år: snittkostnaden för lånet blir 2567 kr i månaden. Det innebär en ränta på 23,2 %. Den totala kostnaden för lånet blir 308040 kr.

Vilka avgifter tillkommer när du lånar pengar via Freedom Finance?

Du får inte reda på vilka lånevillkor (eller avgifter) som tillkommer ditt lån förrän du faktiskt skickar in en låneansökan till Freedom Finance. Med avgifter menas t. ex. behandlingsavgifter, överföringsavgifter och andra (av lånegivaren) fastställda extraavgifter.

Hur  står sig Freedom Finance mot andra lån?

Freedom Finance arbetar med 24 anslutna banker och kreditinstitut i Sverige. Av dessa tillämpar minst fem individuell räntesättning. Minst en lånegivare kräver att du tecknar en försäkring för att få lånet beviljat. Försäkringen innebär ett månatligt påslag på 0,45% av din aktuella låneskuld. Minst två erbjuder kredit till konkurrenskraftiga räntenivåer. Minst fem erbjuder dock lån utan säkerhet till en ränta som ligger långt över marknadssnittet. 6 erbjuder också kreditkort till varierande årsränta. Låneerbjudandena är många och villkoren skiljer sig nämnvärt åt, vilket delvis talar väl om Freedom Finance som låneförmedlare. Å andra sidan befinner sig flertalet av deras samarbetspartners i det sämre skiktet av lånegivare som erbjuder lån till svindlande höga räntor och dyra expeditionsavgifter.

Vad säger lagen?

Enligt konsumentkreditlagen ska alla kostnader för ett lån anges tydligt i lånevillkoren. Eftersom Freedom Finance inte är kreditgivare är det ur rättslig synpunkt inte heller bolagets ansvar att i förväg informera om lånevillkoren för ditt lån.

Vad säger kunderna?

Freedom Finance har en bred partnerbas på 24 anslutna banker och kreditgivare. En del av dessa får riktigt dåliga betyg på diverse konsumentsajter. Klagomål om dålig kundservice, oskäliga räntepåslag och dolda avgifter dyker upp på olika håll. Därmed bör också sägas att minst hälften av deras partners är väletablerade aktörer med ett förhållandevis gott rykte bland kunder och låntagare.

Är Freedom Finance ett bra kreditval?

Freedom Finance är i första hand en söktjänst för banklån. Företagets mål är ”att förmedla lån med bästa möjliga villkor för varje kund och lånesituation.” Därför bör man istället ställa frågan: är deras partners ett bra kreditval? Flertalet erbjuder lån utan säkerhet till skyhöga räntor. Minst tre av bankerna som samarbetar med Freedom Finance har tvingats betala miljonbelopp i böter. Du vet inte vilken räntenivå ditt lån hamnar på förrän du har skickat in en låneansökan. Det finns med andra ord en del varningssignaler att tänka på. Vi vill dock inte avråda helt från att söka lån via Freedom Finance. En del av deras partners är väletablerade företagsnamn. Andra är däremot lånegivare som hamnat i blåsväder vid mer än ett tillfälle. Var därför uppmärksam på de lånerbjudanden som Freedom Finance skickar till dig. Välj alltid en väletablerad aktör framför en med grumligt rykte. Gå alltid igenom villkoren för lånet. Läs igenom det finstilta och fokusera inte bara på räntan utan även på avgifterna. Det är nämligen här som billiga lån snabbt kan bli svidande dyra.

Spara upp till 30000 kr om året genom att jämföra

Hitta rätt lån för dig

Vi jämför alla företag och tar hänsyn till alla avgifter för att visa exakt vad du betalar.

Välj lånebelopp

Välj lånebelopp

Jämför lån

Jämför lån

Ansök om lån

Ansök lån