Framsida » Bank Norwegian

Bank Norwegian

Låna sträcker sig från 5000 till 500 000 kronor

Bank Norwegian är ett av de få storföretag som även är aktiva på marknaden för snabblån. Från begynnelsen som flygbolag har de på senaste tiden etablerat sig som en given aktör inom bank- och kreditbranschen. De tillhandahåller såväl stora som små lån, och har relativt sett strikta krav på sina låntagare. Men, vad kan Bank Norwegian erbjuda som andra inte kan?

Vilka tjänster hittar man hos Bank Norwegian?

Bank Norwegians utlåningsverksamhet är uteslutande fokuserade på privatlån utan säkerhet. Beloppet man kan låna sträcker sig från 5000 till 500 000 kronor. I och med detta försöker de till synes brygga gapet mellan aktörer på marknaden för snabblån och vanlig traditionell utlåning. Då Bank Norwegian har mer gemensamt med en traditionell bank får man däremot förvänta sig att kraven på låntagare är något högre än hos många av de mindre kreditinstituten.

Vårt nästa objekt att analysera och titta närmre på är Norwegian Bank och deras tjänst med kreditkort. Om du som vi tycker om att resa så passar detta kortet utmärkt, då det är helt gratis och inte kommer med någon årsavgift men som ger dig bonuspoäng på allt du handlar med kortet. Vad du sen kan göra med poängen är att växla in dem mot billigare (eller gratis) flyg med Norwegian och deras rutter. Vad som är bra att nämna är att flygbolaget redan är ett bolag med marknadslåga priser på sina destinationer, så det är definitivt värt att även räkna in poäng i detta sammanhang.

Ränta

Du har 6 veckor som räntefria dagar med Norwegian. Dock så kan man tycka att det är något kort om man jämför med andra kortutgivare, så ha detta i åtanke.

Annars ligger räntan på 19.99%. Skulle du ha en kredit på 15.000 kr eller mer på över 12 månader så hamnar den effektiva räntan på 21.93%. Högre ränta en medel!

Alltså inte den mest förmånliga räntan på kreditkorts marknaden.

Andra kostnader?

Det är helt kostnadsfritt att göra kontantuttag med kortet. Tänk dock på att det räknas som en ”fakturabetalning” om du skulle göra ett ”uttag” över en disk på en bank, och därmed så har du extra kostnader att räkna in.

Annat

Det mest förekommande sättet att använda kortet på är att handla under en månad och sedan få en samlad faktura skickad till sig som man betalar. Här erbjuder även företaget en mera flexibel lösning, nämligen att betala fakturorna med ditt kort, direkt! Kom dock ihåg att räntan löper från och med denna dagen, då fakturan betalas.

Ska du göra ett kontantuttag utomlands så gäller följande:

Det är först och främst 0kr i avgift men ett valutapåslag på 1,75%. Det skiljer inte mycket i nivå när det kommer till andra kreditkortsutgivare utan de flesta har det här valutapåslaget.

Man kan se Norwegian Bankkort/Kreditkort som i huvudsak ett resekreditkort och riktar sig alltså till folk som reser frekvent. Du har som vi nämnt tidigare ett poängsystem där du samlar in poäng som sedan kan växlas in mot flygresor med bolaget.

Räntor och avgifter

Vilken ränta man faktiskt får kommer i stor utsträckning att påverkas av hur lång återbetalningstid man väljer, samt hur den egna ekonomiska situationen ser ut. Generellt sett kan man förvänta sig en ränta mellan 9% och 23% beroende på de egna särskilda omständigheterna. Väljer man en så kort avbetalningsplan som möjligt så kommer räntan att bli lägre. Därför kan det vara i ens intresse att se till att så snabbt som möjligt återbetala det belopp man har lånat.

Vilka riktar de sig mot?

Till skillnad från många snabblånsaktörer så riktar sig Bank Norwegian sig till förhållandevis kreditstarka individer. Det avspeglas i deras krav. För att kunna låna hos Bank Norwegian måste man ha fyllt 23 år, varit folkbokförd i Sverige under minst 36 månader samt gå igenom en kreditprövning. Anses man inte vara tillräckligt kreditvärdig så kommer de kompensera detta genom att erbjuda ett lån med högre ränta.

Har de i allmänhet bra omdömen?

Bank Norwegian är väl etablerade i bank- och kreditvärlden. Trots detta är det allmänna omdömet om dem kluvet. Samtidigt som de flesta verkar uppskatta deras lån, så finns det en hel del kritik mot deras kundbemötande. Många verkar anse att det är svårt att få personlig kontakt hos Bank Norwegian. För dig som föredrar att ha löpande kontakt med din bank kan detta vara värt att hålla i åtanke. Utöver denna återkommande kritik så har företaget i överlag hög renommé.

Att Bank Norwegian är en så pass stor aktör har både för- och nackdelar. Då deras verksamhet är så omfattande är det i det närmaste garanterat att de har hög kreditvärdighet och seriösa villkor. Men detta kan även innebär att de tar sina kunder för givet. Ser man till kritiken som finns så har många upplevt att det är svårt att få kontakt med dem, och att de är långsamma på att svara. Så slutsatsen som kan dras är att Bank Norwegian förmodligen är väldigt bra så länge inget krånglar. Huruvida detta är unikt för denna aktör är däremot svårt att säga.

Summering

Reser du mycket är det absolut ett kort att titta närmre på. Vi säger detta då det främst är på grund av att det ger rabatt på flygbiljetter hos företaget. Du har sedan en 1% bonus på allt du handlar, och tänk då på att det inte tas ut någon årsavgift, alls. Utöver allt detta så ingår det även avbeställninsskydd och reseförsäkring när du handlar med kortet. Vi rundar av med att säga att kortet och företaget står för säkerhet och bolaget är känt runt om och har funnits med oss ett tag nu, det ska alltså inte ses som en risk att teckna kort hos bolaget. Är du ute på längre resor och använder kortet så kanske det inte är lämplig att alltid betala 1,75% på totalbeloppet, men kortare resor anses vara värda det om man ser till kortet i halthet.

 

Referenser

  1. Banknorwegian.se. Om oss. 26 maj, 2017.
  2. Trustpilot.se. Bank Norwegian. 26 maj, 2017.
  3. Mynewsdesk. Stora nordiska räntekollen. 5 apr, 2017.
  4. Svenska Dagbladet. Blancolån lockar nya aktörer. 7 feb, 2014.

Spara upp till 30000 kr om året genom att jämföra

Hitta rätt lån för dig

Vi jämför alla företag och tar hänsyn till alla avgifter för att visa exakt vad du betalar.

Välj lånebelopp

Välj lånebelopp

Jämför lån

Jämför lån

Ansök om lån

Ansök lån