Framsida » Allt om förbetalda kreditkort
01.09.2017

Allt om förbetalda kreditkort

Jämför lån snabbt

Ett förbetalt kreditkort är lätt att förväxla med ett vanligt kreditkort, eller till och med med ett bankkort, men det finns grundläggande skillnader. Här förklarar vi vad ett förbetalt kreditkort är, var man kan beställa den här typen av kort och hur det går till att handla med förbetalda kreditkort.

Idén bakom förbetalda kreditkort

Förbetalda kreditkort blir allt vanligare i Sverige. I länder som Storbritannien och USA säljs de redan av en mängd olika företag – allt från banker till tobakshandlare. De vanligaste korten är förbetalda Visa- eller Mastercard-kort. Du sätter helt enkelt in pengar på kortet i förväg, ungefär som med ett kontantkort till mobilen, och sen kan du handla med kortet så långt krediten räcker.

Det finns två former av förbetalda kreditkort:

  1. Ett engångskort som fungerar ungefär som en elektronisk voucher. När pengarna tar slut på kortet slänger du det och köper nytt.
  2. Ett laddningsbart kort som antingen du eller någon annan kan fylla på.

Precis som med ett kontantkort kan du fylla på ditt förbetalda kreditkort hur många gånger som helst. Du kan även välja att ha ditt namn graverat på det eller använda det anonymt. 

Var man kan handla med förbetalda kreditkort

Det går lika bra att använda kortet till att betala räkningar som att handla på nätet eller i butiken. Har du ett förbetalt Master- eller Visakort kan du handla på alla de ställen där MasterCard och Visa accepteras.

I likhet med ett vanligt kreditkort kan du spärra kortet om det skulle komma bort och saldot kan du sedan föra över till ett nytt kort.

Mastercard Prepaid

Mastercard har tagit fram flera olika förbetalda kreditkort, däribland MasterCard Everyday, MasterCard Gift och MasterCard Travel. Samtliga kort går att använda överallt där Mastercard eller Maestro accepteras.

För att ansöka om ett förbetalt MasterCard-kort är det i princip bara att vända sig till en svensk utgivare, dvs. 99 % av alla banker i Sverige.

VISA Prepaid

Visa har ett brett utbud av förbetalda kreditkort för varje moment i vardagen. Global Cash – Visa Electron är kanske det mest använda men Visa har också förbetalda resekort, ungdomskort, presentkort och e-kort särskilt framtagna för shopping på nätet.
Det går att koppla ett kontokort (antingen VISA eller MasterCard) till kortet för att överföra pengar. Startavgiften är 1,95 % av det insatta beloppet. Samma avgift dras varje gång du laddar kortet. Det går även att beställa ett extrakort för 50 kr. Ingen årsavgift dras. 

Flexcard

FlexCard är ett förbetalt MasterCard-kort för att köpa varor och tjänster, både i butik och online. När du har använt pengarna på kortet kan du antingen överföra en ny summa från ditt bankkonto eller ta ett sk. lönedagslån och sätta in det på kortet.

Du måste inte nödvändigtvis ha ett bankkonto för att få ett FlexCard så länge du har en alternativ metod för att ladda pengar på kortet (t.ex. Paypal eller Neteller).

Kortet har en engångsavgift på 29 euro. Du måste vara minst 18 år för beställa kortet. FlexCard har ett laddningstak på 15 000 euro om året och du får max ta ut 500 euro om dagen.

Förbetalda kreditkort som present

Det är väldigt vanligt att ge bort presentkort i julklapp eller födelsedagsgåva. Men istället för att köpa ett butiksbegränsat kort, varför inte ge bort ett förbetalt kreditkort?

Både MasterCard och Visa har lanserat speciella presentkort som fungerar precis som ett förbetalt kreditkort. SpendOn är ett exempel och säljs av både Pressbyrån och 7 Eleven. Kortet kan laddas med valfritt belopp – dock minst 200 kr och max 1500 kr.

Vill du ge bort lite mer är alternativet Paygoo Prepaid Mastercard. Paygoo går att köpa hos Shell/7-Eleven och kan laddas med max 2000 kronor. Kortet fungerar både i nätbutiker och i vanliga butiker.

Spara upp till 30000 kr om året genom att jämföra

Hitta rätt lån för dig

Vi jämför alla företag och tar hänsyn till alla avgifter för att visa exakt vad du betalar.

Välj lånebelopp

Välj lånebelopp

Jämför lån

Jämför lån

Ansök om lån

Ansök lån